QUOTE(TeO @ Jul 26 2007, 01:03 PM)
ახლა კაცუძუ ნიშის წიგნს ვკითხულობ და ძალიან მომწონს მის მიერ აღწერილი კვების და ვარჯიშის სისტემა!
მერე რამდენიმე პუნქტს დავწერ ( სწორი კვების).....
ქვეყნად არსებულ კვების სისტემათაგან ერთერთი - დროით შემოწმებული
სისტემა ნიშისგან: რით ვიკვებებით?საკვები შხამად რომ არ გვექცეს და ჯანმრთელობისათვის იყოს სასარგებლო, საჭიროა ვიხელმძღვანელოთ სწორი კვების რამდენიმე წესით:
• არ მიიღოთ სასმელ-საჭმელი, რომელიც ნაწილობრივ ან მთლიანად შეიცავს ხელოვნურ ან ქიმიურ დანამატებს. ე.ი. რაციონიდან ამოღებულ უნდა იქნას: შაქარი, და ყველა ის პროდუქტი, რომელსაც კონსერვირების დროს დაემატა ქიმიური ნივთიერებები. მაგალითად, ხელოვნურად დამზადებული საკმაზების საღებავები.
• საკვები უნდა მომზადდეს მცენარეულ ზეთზე და წყალზე. მარილი მოეყაროს ან ზღვის ან ქვამარილი. საკვების მოსამზადებლად უპირატესობა მიანიჭეთ შუშის და კერამიკის ჭურჭელს.
• საკვების მიღება პირველად უნდა მოხდეს არა უადრეს ნაშუადღევისა. ხოლო ბოლოს არა უგვიანეს საღამოს შვიდი საათისა, რადგანაც დროის ეს მონაკვეთი, ფიზიოლოგიურად მეტადაა სასარგებლო საკვების მისაღებად.
• საკვების მიღების დროს არ დალიოთ არანაირი სითხე - სითხე მიიღეთ მხოლოდ საკვებთა შორის.
• საკვების ზომიერად უნდა მივიღოთ, ისე, რომ კუჭის მოცულობა აივსოს დაახლოებით, ორ-მესამედზე. სუფრიდან უნდა ადგეთ ისე, თითქოს მიირთმევდით კიდევ იმდენივეს, მაგრამ ეს არ ნიშნავს იმას, რომ თქვენ არ დანაყრდით, რადგან შიმშილის გრძნობა საკვების მიღებიდან ნახევარ საათში გადის, როდესაც საჭმლის მონელება მიდის ორგანიზმში.
• აუცილებელია ლუკმის დიდხანს - 50 ჯერ გადაღეჭვა, მაგრამ უმჯობესია 100-150ჯერ (ჩემი კომენტარი: ვცადე და ასე 40მდე ავქაჩე, ისიც 1-2ჯერ, მერე გავსკდი სიცილით და თან გაუვარჯიშებელზე, ღეჭვისგან მაგრა დამეღალა ყბები! წარმატებებს გისურვებთ, მაგრა გაერთობით!
). თუ საკვები ნამდვილად კარგია და საჭიროა ორგანიზმის ჯანმრთელობისათვის, მაშინ დიდი ხნის ღეჭვისგან იგი ხდება უფრო გემრიელი. ხოლო ”ცარიელი” და მავნე საკვები გადაღეჭვის დროს მალე კარგავს გემოს.
• უარყავით ყოველი საკვები, ყოველი ნივთიერება და პროდუქტი, რომელიც ასტიმულირებს და გავლენას ახდენს ნერვულ სისტემაზე - ყავა, შოკოლადი, ჩაი, კაკაო, წამლები, ალკოჰოლი, თუთუნი. ამ ნივთიერებების მასტიმულირებელი ზეგავლენა ილუზორულია - თავიდან იზრდება აქტიურობა, ხოლო შემდგომ მცირდება და მივყავართ დეპრესიისკენ. ჩაი მიირთვით მხოლოდ ნატურალური -ბალახეული, ხოლო ყავა სავსებით გამოირიცხება.